Ummat yang Gagal!!!

Assalamualaikum wbt,
Alhamdulillah sekali lagi ana diberi peluang oleh ALLAH untuk melakar aksara di papan kekunci ini setelah ber'minggu-minggu' tidak mengarang.

Kali ini ana ingin membuat pembaharuan kepada blog ana,tetapi biarlah perubahan itu dinilai oleh pembaca dan 'follower' sekalian.Satu lagi perubahan itu hanya ketara pada bentuk bahan penulisan yang ana cuba rakamkan dalm blog ana.Ana amat mengharapkan DOA daripada sekalian pembaca yang sudi meluangkan masa di hadapan blog sepi ini.

Ana mulakan entri ana kali ini dengan kata-kata Khalifah Islam yang ke-2,Saidina Umar Al-Khattab : ((Akan berkurang Islam itu sejengkal demi sejengkal sehingga pabila lahirnya generasi baru,mereka membesar dalam mengenal ISLAM tetapi tidak lagi mengenal JAHILIYYAH.))

'Post' kali ini ana nukilkan sempena Lawatan Qiadah Haluan ke Terengganu baru-baru ini.Ana ingin rakamkan semula kuliah yang disampaikan oleh Ust Darus Senawi Ali di dua buah masjid di sekitar Kuala Terengganu.Kedua-duanya berkisar tentang realiti ummat yang berlaku di sekeliling kita setiap hari.Kali ini juga merupakan tulisan pertama ana dalam kategori Ummati.

Masjid Kuala Bekah

Pertamanya Ust memulakan kuliahnya dengan mengungkap firman ALLAH yang bermaksud : (( Apakah kamu mengira kamu akan dibiarkan menyebut kami beriman sedangkan kamu belum diuji?))*.Setelah itu,beliau memberitahu bahawa setiap sesuatu yang berlaku di dunia adalah ujian.Maka,ada pihak yang akan berjaya mengharungi ujian tersebut.Tetapi,amat menyedihkan kita apabila mengenangkan bahawa ummat ini telah kembali ke fasa kegagalan setelah berlalunya era Empayar Islam yang lampau.

Ust turut mengingatkan bahawa kegagalan ummat ini berpunca daripada jauhnya masyarakat Islam daripada ISLAM sebagai cara hidup dan beliau mengukuhkan lagi hujah beliau dengan memetik hadis Nabi SAW : ((Sesungguhnya perkara yang paling aku takuti ke atas kamu adalah terbukanya pintu dunia kepada kamu)).ABUABU AD-DUNYA telah menyebarkan virus Wahn(Cinta dunia dan takut mati) ke dalam tubuh ummat dan melenyapkan kekuatan yang pernah ada pada mereka.Beliau juga turut mengaitkan kegagalan ummat dengan kegagalan pendidikan sehingga akhirnya terbukti sabda Nabi SAW : ((...dan ibu-ibu melahirkan Tuannya...)).Beginilah parahnya kegagalan ummat.

Ust menyimpulkan kuliah pada pagi itu dengan menyebut solusi kegagalan ini adalah dengan kembali semula kepada ISLAM!!


Deen yang sentiasa menjadi kebanggaan!!

Masjid Batu Burok

Sebelum kuliah dimulakan,ana dan sahabat-sahabat lain telah diberitahu bahawa Ust akan menceritakan tentang Syi'ah di masjid tersebut.Bersemangatlah kami...tapi Ust tetap memberi input baru melalui tajuk "Peduli Ummat".

Di sini ana cuma salin semula catatan ana buat tatapan antum:
  1. Islam adalah kunci kebebasan ummat kemanusiaan seluruhnya,kelahiran Rasulullah SAW ke dunia sebenarnya adalah kelahiran Bapa Kemerdekaan yang sebenar.Manusia xkan pernah merdeka tanpa ISLAM.
  2. Ummat ari ni x m'ingati lg matlamat kewujudannya.Maka mereka kekal dalam taraf makhluq yang bersikap haiwani semata-mata dan tidak mampu lg mendaki ke taraf abdi.
  3. Sejarah Ummat Islam yang trus dijajah hari demi sehari.(Ust menggunakan pendekatan cerita)*
  4. Asy-Syahid Syed Quthb pernah berkata : ((Apabila kamu tidak memerdekakan diri kamu dari sebarang Thaghut dengan menundukkan diri sepenuhya kepada ISLAM,maka kami hanya keluar daripada mulut naga ke mulut harimau-keadaan ble ummat cube utk gne sistem yang bkn Islam))
  5. Ummat hari ini juga perlu mengenal Jahiliyyah kerana Jahiliyyah telah menukar cara serangannya yang lbh bbntk saraf.
  6. Islam pada hari ini diserahkan urusanny kepada yang bukan HAQ...Amerika dan Eropah telah menggari leher pimpinan negara yang mengaku negara ISLAM.
Inilah sebahagian daripada catatan yang ana cuba kongsikan pada kali ini.Harapan ana semoga tulisan ana mampu meningkatkan ruh Dakwah yang ada dalam jiwa kita.Ummat yang gagal ini tampaknya dihuni oleh kita.Maka,tidak dapat tidak kita beranggungjawab untuk memperbetulkan keadaan ini?

Di manakah posisi kita untuk mengembalikan maruah UMMAT???

*Surah Al-'Ankabut:2
*Akan disambung dan diceritakan dalam siri akan datang.
Category: 1 comments

1 comment:

najiha said...

bez la n3 pasal mcm ni....
post banyak lagi ea...

Post a Comment